субота, 15. фебруар 2014.

Dan državnosti, Niš, 2014.

Ovaj narod izgleda samo strašna nesreća može da ujedini.

Niš je u žalosti. Ta tuga i očaj ne mogu da se opišu.

Oko sedam hiljada ljudi je danas izašlo na Trg da pokaže da im je dosta nasilja, da im je dosta ubijene omladine. A znate koliko glasno ćuti sedam hiljada ljudi.

Danas smo na trgu slušali dvadesetogodišnju devojku koja jeca jer joj je momak ubijen. Danas, na Sretenje. Na Sretenje na koje smo jednom davno ustali protiv nasilja koje se nad nama vršilo. Danas smo šetali protiv nasilja koje sami nad sobom vršimo.

Srbi su danas u Nišu tražili da im deca ne budu ubijana na ulicama. To je bila više molitva, nego protest. U Srbiji se traži ne posao, ne pare, nego pravo na život i na fer suđenje.



Ovo ne sme biti poslednji put da se okupljamo tražeći pravo na život bez nasilja.
Sve državne institucije moraju da se angažuju. Svi moramo da radimo na tome da naša deca žive u boljem okruženju od onoga u kom mi živimo sada.

Pošto juče nisam uspela da dođem do zvaničnika Srpske pravoslavne crkve, jer im je prošlo radno vreme, a danas su bili nedostupni zbog proslave praznika (ne znam samo kako se to praznik slavi na dan kada je Srbija u žalosti), ovim putem bih ih javno zamolila da na sledeće okupljanje ove vrste pozovu sve građane Srbije, jer svima nama treba bezbednija sredina za nas i naše najbliže.
Sve ostale institucije u Srbiji bih takođe pozvala da se priključe građanima.
Gradonačelniku Niša bih se zahvalila na podršci iz kancelarije, i zamolila ga da se sledeći put pridruži građanima na ulici.

Bezbednost naše dece ne sme da bude stavljena po strani.
U ovome smo svi zajedno.

Građanima Niša, Novog Sada i ostalih gradova Srbije želim da istraju u svojoj mirnoj borbi protiv nasilja.

Srbiji želim srećan Dan državnosti i nadam se da više nijedan neće morati da odćuti.

Jozef K.

3 коментара:

  1. Nije ovo samo borba protiv nasilja vec protiv korumpiranih institucija koje podrzavaju nasilje svojim aktima !

    ОдговориИзбриши
  2. U borbu protiv nasilja, protiv korumpirane garde. Na sledecem skupu ne treba zvati gradonacelnika, nego istrazitelje, istraznog sudiju, roditelje ubice, kao i navodnog saucesnika koji se krije iza maminih pisma medijima, da pred narodom, licem u lice dokazu sto tvrde po novinama. Jer, Vuku je tako presudjeno, zar ne? Sramota u kakvoj drzavi zivimo. Samo Dusanov zakon moze da uvede u red ovu zemlju.

    ОдговориИзбриши